Je website maken met WordPress kan zo goed als zonder code met FSE, maar zonder gids is het nog wel zoeken voor de gemiddelde gebruiker. Aan het gebruik van Page Builder plug-ins zou je eigenlijk niet meer moeten willen beginnen.
Dat is althans de opvatting van Rosanne van Staalduinen, oprichter van Buro Staal, van wie ik onlangs een presentatie zag. Met name Page Builder Elementor was populair, omdat het door haar klanten vaak gebruikt werd. Veranderingen in werkwijze zijn binnen bedrijven soms lastig door te voeren. Zeker als het directe belang niet wordt gezien, of er nog niet is.
Voor ik daar op inga, eerst aandacht voor de mogelijkheden van WordPress die ten grondslag liggen aan dat belang.
In een eerder blog sprak ik al over FSE. De afkorting staat voor Full Site Editing. Op zich is de nieuwe blokeditor al een enorme verbetering gebleken, maar met FSE is het thema ook daarvoor geschikt gemaakt. Dat betekent dat de website en de pagina’s vanuit de website en met de blokeditor zijn op te maken.
Wat is Full Site Editing?
Natuurlijk, tekst en andere inhoud (foto’s, video’s, tabellen) zijn toe te voegen, net als voorheen. Maar de opmaak die eerst door CSS style sheets en post templates werden bepaald, kun je nu ingelogd op de website via de nieuwe interface instellen.
Hier rechts CSS code om de aanhalingstekens van een blockquote op te maken via het style sheet.
Vrijwel alle CSS kan nu als keuze worden aangeklikt en groottes of afstanden kunnen worden ingetypt in de blokeditor. Tegelijk kan een generieke en consistente stijl worden vastgelegd om voor een consequente vormgeving te zorgen. Vanuit het vertrouwde Dashboard ga je naar Weergave en dan naar Editor:
blockquote::before {
content: "1C";
display: block;
font-family: "Georgia", serif;
font-size: 60px;
height: 0;
left: -60px;
position: relative;
top: -20px;

In het menu links ziet je alle onderdelen die bewerkt kunnen worden. Zodra je die aanklikt ga je naar een nieuw scherm waar je alle opties vindt om je aanpassingen te maken. Dat is redelijk intuïtief en soms even zoeken, maar hier zitten de instellingen die je niet dagelijks zult veranderen.
Kleurenschema, grootte van headings, lettertypen en navigatie. Alles wat je verandert, wordt nu opgeslagen in een dynamisch json-bestand, niet in een statisch css-bestand.
Je ziet het rechtstreeks in je scherm veranderen. Je bevestigt en publiceert de wijziging via de blauwe knop, hierboven linksonder in je scherm.
Voor de pagina’s kun je eigen templates maken, maar ook patronen die al dan niet met het basisthema meekomen. Bij bovenstaand thema (Neve FSE) wordt door de ontwikkelaar een plug-in aanbevolen met verschillende patronen. Deze werkwijze kan dus variëren.
De grote voordelen van FSE
Het is natuurlijk niet voor niets dat er Page Builder plug-ins zijn bedacht. Het gaf grotere vrijheid van ontwerpen en meer gemak voor de gebruikers. Die voordelen zijn nu komen te vervallen.
Tegelijk wil je als webdesigner zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk code, zo weinig mogelijk plug-ins. Page Builders zijn eigenlijk overbodig geworden en hebben vaak ook een negatieve invloed op de prestaties (bv. Page Speed).
Dus voordelen van FSE in het kort:
- je werkt direct samen met de kern van WordPress (niet via een omweg)
- je kan een consistent ontwerp maken
- dit systeem heeft een mobile-first aanpak (van klein naar groot scherm)
- dit systeem is bedacht vanuit toegankelijkheid / accessibility (voor mensen met beperkingen)
Er is onder designers en gebruikers nog wel wat koudwatervrees voor deze manier van werken. De ontwikkelingen staan ook niet stil en verbeteringen zijn zeker gewenst. Maar door het te gaan gebruiken, draag je ook bij aan die verbeteringen. Dat is het aardige aan open source systemen.
Ook het laatstgenoemde voordeel van de accessibility is ook geen overbodige luxe. Het betreft namelijk best veel mensen, in Nederland al een paar miljoen.

Dat maakt de website voor iedereen beter en zorgt voor hogere rankings. Bovendien wordt het voor alle bedrijven verplicht om een plan te maken hoe je de bedrijfswebsite binnen 5 jaar toegankelijk gaat maken en maakt. Meer bij Digitaal Toegankelijk die er specialist in zijn.
Een andere manier van werken
Intussen ben ik ook met FSE aan het testen en spelen geweest. Het gaat ook mijn manier van werken veranderen, dat is duidelijk. Zo heb ik jarenlang gewerkt met StudioPress thema’s, bijvoorbeeld vanwege hun solide code en mijn voorkeur voor heldere, wat minimale ontwerpen. Maar dat beperkte je ook in sommige aspecten van de ontwikkeling van websites. FSE gooit in dat opzicht wel de luiken weer open. Spannend dus.
Geef een reactie