Omdat ik er zelf dagelijks mee werk, heeft de overstap zich bij mij reeds voltrokken. Dat zal niet voor iedere eigenaar van een WordPress website gelden. Misschien heb je momenteel door de coronacrisis tijd om te kijken naar de overstap van de klassieke editor naar de WordPress blokeditor.
Onlangs zag ik de vraag voorbijkomen of het niet tijd wordt voor WordPress gebruikers om definitief over te stappen naar de blokeditor. In versie 5.4 is die editor namelijk weer aanzienlijk verbeterd. Naar verwachting zal de nieuwe versie 31 maart gepubliceerd worden.
Die verbeteringen zitten in de interface en in nieuwe functies, zoals het Social Icons en een Knoppen-blok. Iedereen zou er mee moeten kunnen werken, is de gedachte. Zelf weet ik niet meer beter en is de blokeditor mijn eerste keuze. Al zijn er zeker verbeteringen mogelijk (en nodig). Ik go met de flow, zeg maar.
De blokeditor zelve
Vervelend vind ik nu dat je de positie van de werkbalk steeds opnieuw moet instellen. Die kun je tonen op de pagina bij het blok, waar hij dan ook een beetje in de weg zit. Of je kunt hem bovenaan de pagina laten verschijnen als je een blok hebt geselecteerd om te bewerken. Die laatste instelling wordt de standaard.
Verder wordt het mogelijk om de Uitgelichte afbeelding rechtstreeks in de editor te slepen. Hoewel niet ieder thema of gebruiker die functie benut. Er komen meer kleuropties voor blokken (in cover, gegroepeerde en kolomblokken) en tekst in een blok.
Nieuwe functies
Voor sociale volgknoppen komt er dus een apart blok. Dat kun je eenvoudig toevoegen door in een nieuw blok /social te typen. Je moet dan wel de juiste URL voor LinkedIn, Twitter of Facebook toevoegen, maar dan kun je het als herbruikbaar blok opslaan. Voor sociale deelknoppen is een plugin nog wel nodig.
Een ander nieuw type blok is voor knoppen, voor buttons met tekst (aanzetten tot actie). Zo kun je dus meerdere knoppen naast elkaar zetten, bijvoorbeeld ‘Direct contact opnemen’ naast ‘Meer weten’.
Van klassieke naar blokeditor overstappen
Voor verschillende klanten heb ik de Klassieke Editor geïnstalleerd, die nog tot december 2021 zal worden ondersteund. Wanneer deze plugin is geïnstalleerd kun je gebruikers per pagina laten kiezen voor de nieuwe of de klassieke editor. Zo kun je zien hoe de WordPress blokeditor werkt, bijvoorbeeld via een concept-pagina.
Ook kun je dan bestaande pagina’s en berichten omzetten van klassiek naar nieuw. Dat is overigens onomkeerbaar. Om te voorkomen dat het per pagina of bericht moet gaan, wat best wel een klus is, is er nu een plugin beschikbaar.
Met de Bulk Block Converter kun je je website scannen en alle pagina’s en berichten omzetten naar het format van de blokeditor. Aangezien de recensies positief waren, heb ik de plugin onder andere getest met mijn persoonlijke blog met meer dan 100 posts. En dat verliep eigenlijk probleemloos en dat is dus een enorme tijdsbesparing.
Tijd die je wellicht ook weer kunt besteden aan het nadenken over wat je met je website wilt of wat voor nieuwe content je kunt maken. Content die je klanten willen hebben, content die hun leven of bedrijf helpt.
Verder praten?
Heb je behoefte aan meer uitleg over het gebruik van de WordPress blokeditor, WordPress of gewoon sparren over de inhoud van je website? Dan kunnen we een aanstekelijke videosessie organiseren om je verder te helpen. Neem contact op via e-mail en selecteer de optie ‘Workshop’.