Sommige bedrijven hebben hele flinke e-mail lijsten. Het goed versturen en de ontvangen van bulk e-mails kan je uit handen worden genomen door verschillende services. Als alles tenminste goed is ingesteld. Google gaat medio februari 2024 de bestaande protocollen strikter toepassen.
Bij het starten van een account bij een email service provider (ESP) is vaak al een domeincheck inbegrepen. Maar andere, onzichtbare protocollen moeten soms worden aangepast. Wanneer je e-mailadres krijgt via je werk is dat vaak geregeld op organisatieniveau. Maar mensen melden zich voor nieuwsbrieven of e-mail diensten ook aan met hun persoonlijke e-mail. Dat zijn vaak Gmail-adressen.
Helaas is nog steeds bijna 85% van alle verstuurde e-mail spam. Dat blijft dus een groot probleem voor de veiligheid, want het gaat niet alleen om ongevraagde reclame, maar ook om phishing mails (oplichting en fraude) en het verspreiden van hacking software (bv. voor illegale datacollectie voor fraude, oplichting of nieuwe spam). Bovendien kostten die miljarden spam e-mails letterlijk nog een vermogen aan energie.
Welke mailings betreft het?
Voor de grote bedrijven met vaak meerdere lijsten en segmenten, die meer dan 5.000 e-mails per dag sturen, zullen hun maatregelen zeker moeten nemen. En die zullen dat waarschijnlijk al gedaan hebben.
Kleinere bedrijven en organisaties met wekelijkse of maandelijkse mailings misschien nog niet. Maar ook voor kleinere lijsten speelt het probleem nu al. Hou dus de bounce percentages – de mails die niet of niet goed aankomen – in de gaten en test de goede ontvangst.
Ook bij kleinere mailings heb ik gemerkt dat ze niet altijd goed aankomen op Gmail-adressen. Ik kan me voorstellen dat dit ook bij Yahoo-, Live-, Hotmail- of Protonmail-adressen voorkomt of zal voorkomen.
Wat kun je er aan doen?
Iedereen wil natuurlijk dat mailings goed aankomen, dus laat het checken door je webmaster van dienst. De protocollen waarom het gaat zijn enerzijds technisch van aard (aan de serverzijde: DKIM, SPF en DMARC*) en soms wat toegankelijker acties.
Een technische check kun je bijvoorbeeld doen met DKIMValidator.com. Door een e-mail te sturen met jouw verzendadres naar het gegenereerde adres, krijg je een technische analyse. Gratis en betrouwbaar, na een paar minuten op de geopende pagina van DKIMValidator.
Andere zaken waar je op kunt letten:
- Gebruik een betrouwbare e-mailverzendservice (bv. Laposta of Mailerlite).
- Houd je e-maillijst actueel en verwijder mensen die inactief of niet betrokken zijn.
- Verdeel je lijst in verschillende segmenten zodat mailings gerichter en relevanter kunnen zijn.
- Maak de inhoud van e-mails persoonlijker om de betrokkenheid te verbeteren en spammeldingen te verminderen.
- Gemakkelijk uitschrijven van e-mails toestaan, met één klik.
Wanneer je een goede e-mail service provider hebt, zal die je ook basale statistieken bieden over het versturen en de correcte ontvangst van je e-mails.
NB*: DKIM, SPF en DMARC zijn protocollen die controleren of betreffende service en domeinnaam in principe geverifieerd en valide zijn en geen spambots.
Op de website van de Consumentenbond staat dit artikel dat je kan helpen spam te voorkomen.