Onlangs bezocht ik de WordPress Meetup Amsterdam, want gelukkig kan dat allemaal weer. Een klein gezelschap had zich verzameld in de Stayokay aan het Timorplein. Belangrijk onderwerp was die avond de aanstaande vervanging van Google Universal Analytics (UA) naar Google Analytics 4 (GA4).
Google Analytics is het veelgebruikte en gratis meetgereedschap voor data van websites. Hoewel gratis? Het vergt best wat inspanningen (of het inhuren van een specialist) om het goed in te regelen. En dat wordt niet makkelijker met GA4. Dat vertelde ook Berry van Es (Yoast SEO) die avond, want met GA4 is Google het meetgereedschap opnieuw aan het opbouwen.
Volgens het bedrijf is GA4 bedoeld om de privacy beter te waarborgen, maar voor Europese gebruikers staan de servers nog steeds in Amerika (dus toegankelijk voor inlichtingendiensten). Geen cookies meer en inschattingen van het verkeer via slimme algoritmen (AI). In Frankrijk heeft dat geleid tot een verbod op GA4. Of de soep zo heet zal worden gegeten in Nederland…
Vanaf 1 juli 2023 moet je – wat Google betreft – zijn overgeschakeld naar GA4, omdat de oude UA-properties dan niet meer zulen werken. De data kun je ook niet ‘meenemen’ en dus was het advies van Berry: schakel zo snel mogelijk om.
Wat wil je meten?
Omdat in het opbouwen van nieuwe data serieus veel tijd en energie in gaat zitten, kun je je ook eerst afvragen welke data je echt nodig hebt van je website. Welke cijfers heb je echt nodig om je website te verbeteren? Om welke inzichten en prestaties gaat het je?
Dat maakt een enorm verschil. Om correcte gegevens uit GA4 te halen zul je veel moeten doen, metingen van events toevoegen en over een langere periode meten. Maar als je niet al die data nodig hebt, zijn er voor WordPress eenvoudiger plug-ins te vinden.
Voor de meeste websites is het voldoende om de bekeken pagina’s, bezoekers, sessies, tijd op de pagina, verwijzers en dergelijke gegevens te hebben. Daar kun je acties op ondernemen, voor optimalisatie en marketing.
Alternatieve analytics voor WordPress systemen
Dat kan met eenvoudiger en privacy-vriendelijker webtools dan GA4. Bijvoorbeeld met Matomo, dat voor WordPress websites een aparte plug-in heeft, maar net zo uitgebreid kan zijn als GA.
Zelf ontdekte eerder WP Statistics, dat bijna helemaal in lijn is met de AVG. De plug-ins Koko Analytics en Burst Statistics zijn dat wel – by design – en kunnen die basale data goed in kaart brengen. Het aardige is nog dat de laatste twee worden ontwikkeld door Nederlandse bedrijven.
Hoe meet jij de prestaties van je website? Heb je vragen over het meten van het gebruik of de vindbaarheid van je website? Reageer hieronder of…
Stuur me een e-mail »